izabellaforsstroms.blogg.se

Slutgiltig analys

Publicerad 2014-03-30 20:04:00 i Allmänt,

Oliver Twist är en berättelse som inspirerats till stor del utav författarens – Charles Dickens - egna liv och handlar om den föräldralösa Oliver Twist. Berättelsen utspelar sig i 1800-talets England, en tid präglad av den industriella revolutionen och industrialiseringen.

 

Berättelsen inleds med en inblick när Oliver födds och hur hans mor dör vid förlossningen. Oliver tas då hand om av fattighuset som det kallades, ett ’’hem’’ där de allra fattigaste och orkeslösa personer blev omhändertagna, dvs föräldralösa barn och/eller äldre. Förhållandena på fattighusen var odrägliga och hierarkin tydlig. Barnaga användes flitigt och huset gjorde sitt namn till fullo, förhållandena var fattiga. Men, för ett föräldralöst barn var det ändå en form utav säkerhet, med tak över huvudet och något form utav föda att äta var dag

 

Historien utvecklar sig på så sätt att efter att Oliver blivit framröstad av de andra barnen på fattighemmet att gå fram och våga fråga efter mer mat(chockartat agerande för ett barn att ifrågasätt en vuxen) och därefter blivit illa behandlad ger sig Oliver iväg. Med hopp och tro om att gå en bättre framtid tillmötes i London. Vilket också var något väldigt vanligt under denna tid, att ta sig från landsbygden in till de stora städerna i hopp om jobb och bättre förutsättningar. Väl i London möter Oliver tjuvgängen bestående av diverse färgstarka karaktärer, som exempelvis den sluge Fagin(han jobbar med att ta in hemlösa barn och uppfostra dessa till tjuvar), eller den mästerliga tjuven The Artful Dodger (en av de första Oliver stöter på i London, han är en utav de barn som jobbar åt Fagin)och den godhjärtade Nancy. Oliver tas emot med öppna armar utav Fagin och diverse, han erbjuds husrum och mat och godtrogen som Oliver är har han ingen aning om att han precis hamnat mitt i en tjuvhärva.

 

Oliver hinner spendera knappt en dag med The Dodger och co innan han hinner åka in i arresten pga ett brott han själv inte begått. Varpå han senare hamnar hos Mr. Brownlow och fru Bedvin då han blir väldigt sjuk under tiden i arresten. Detta blir den första trygga punkt i Olivers mindre trygga tillvaro och han fäster sig vid de både lika mycket som de fäster sig vid honom. Detta är också en händelse som speglar en större gäst från omgivningen, att några vänliga själar vågar ta sig an en hemlösa okänd pojke som umgås med tjuvar. Möjligtvis väljer Dickens att lite var som i texten väva in sådana här händelser för att poängtera att man skall vara hjälpsam och inte bara tänka på sitt egna eller kanske bara för att inte göra livet allt för tragisk för stackars Oliver och för läsaren att läsa om. Oavsett är det något man vill unna den stackars pojken, vilket också var något jag noterade under läsningens gång, medlidandet för Oliver. Man kan aldrig sluta hoppas att det ska gå väl för den snälla och godhjärtade pojken som får utstå så mycket falskhet och fientlighet trots sin egen godhet.

 

För att sammanfatta resten utav berättelsen slutar det med att Oliver får sin ända trygga punkt besluten från honom då han genom ett bakhåll återtas av tjuvgänget. Han blir tvingad till att begå ett inbrott hos en riks familj som resulterar i att han blir skjuten. Oliver blir därpå dumpad i ett dike utav den sadistiske Bill Sikes och när Oliver vaknar, kall, våt och bedrövlig tar han sig tillbaka till närmsta hus, nämligen där inbrottet skett. Oliver blir – trots inbrottet ’’han begått’’ – väl omhändertagen och får även senare reda på vilka hans föräldrar var och att han dessutom är berättigad ett stort arv. Oliver får det han hela tiden sökt efter, en stabil vardag, familj och kärlek. Något han gått länge utan.

 

Jag tycker att denna berättelse tydligt speglar författarens egen barndom där han som ung var tvungen att arbeta i en skofabrik pga av sin faders slösaktighet. Även om det inte slutade lika lyckligt för Dickens själv väljer han ändå att alltid göra sluten lyckliga för barnen i sina berättelser, kanske för att skipa rättvisa för egen del? Kanske för att höja värdet på barnen för läsarna? Och att på så sätt höja medvetenheten om hur pass illa barn behandlas för att i sin tur väcka skuld i läsarna? Eller kanske för att folk hellre läser en bok som slutar bra än dåligt, vi vill ju oftast ha fantasi över verklighet. Eller kanske är det de alla, oavsett vad Dickens intention var han lyckats fånga och skapa en berättelse som alla kan tycka om och kanske, relatera till. Om inte bokstavligt så metaforiskt.

 

Jag tror att(om man bortser från att gestalta sin egen barndom) det budskap Charles Dickens ville förmedla med denna berättelse är att man ska vara hjälpsam, att man bör tänka två gånger innan man dömer någon och att man inte skall vara självisk vilket han också får fram genom att gestalta olika händelser där Oliver i sina svåraste stunder har turen att bli omhändertagen av goda människor som inte dömer ut honom som ohyra pga han är hemlös. Jag kan även se att Dickens ville kritisera samhället. Både samhällsklasserna men också myndigheternas agerande. Under 1800-talet ökade klyftorna mellan samhällsklasserna då industrialiseringen bidrog till att en stor arbetsklass växte fram och att överklassen blev rikare medan de fattiga blev allt fattigare. Dickens var relativt negativt inställd till överklassen vilket också man kan se då han ironiserar överklasskaraktärerna.

 

Oliver Twist är en berättelse om en 8-årig hemlös i 1800-talets England med ett budskap som gäller lika mycket nu som då, och som kommer att gälla lika mycket i framtiden som nu.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela